2.3.5. Інноваційні технології в розвитку сировинної бази косметичних товарів


Повернутися на початок книги
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 
30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 
45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 
60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 
75 76 77 78 79 80 81 82 83 

Загрузка...

Останніми роками поряд з традиційними компонентами в кос-метичних засобах з’явилися нові компоненти, речовини, які є ос-таннім словом науки.

Споживчі властивості косметичних препаратів значно поліп-шилися внаслідок широкого використання відомих речовин, дія яких раніше була недостатньо вивчена (фруктові кислоти, вітамін Е та ін.).

Їх можна поділити на три основні групи:

—        речовини, які зв’язують вологу;

—        нові активні речовини;

—        сонцезахисні фільтри.

Речовини, які зв’язують вологу

Накопичення та збереження вологи — одна з найважливіших умов збереження шкіри пружною та еластичною.

Здатність рогового шару шкіри до накопичення вологи часто характеризують вмістом «природного фактора зволоження». З роками його вміст значно знижується. У косметичні засоби почали вводити спеціальні компоненти, які здатні утримувати вологу. Такою є гіалуронова кислота. Вона утворює еластичну плівку, зменшуючи випаровування вологи.

Широко використовуються також природні водозв’язувальні речовини — витяжки з водоростей, протеїни шовку. Ці компо-ненти вводять у дорогі косметичні засоби.

До компонентів морського походження належать:

—        екстракт та концентрат бурої водорості ламінарії;

—        водорості фукус та спіруліна;

—        препарати виготовлені на основі ікри осетрових та лосо-севих риб;

—        ліпідні похідні хлорофілу.

Препарати на основі ікри осетрових та лососевих риб про-являють регенерувальну та зволожувальну дію, поліпшують клітинне дихання.

Екстракти бурої водорості ламінарії активно живлять шкірні клітини, насичуючи їх вітамінами групи В та Р Р, містять багато вуглеводів, органічних кислот, мінеральних солей та йоду. Вони

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

тонізують тканини, підтягують шкіру, чим суттєво знижують швидкість її старіння.

Серед зволожувачів тваринного походження виділяють:

хітин — складний цукор, будівельний елемент крил комах та панцирів ракоподібних;

еластин та колаген — тваринні білки; їх виробляють із обрізків шкур домашніх та морських тварин.

Останнім словом косметології в галузі сировини є галасфери (рис. 25). Галасфери — висококонцентровані, видимі неозброє-ним оком накопичувачі активних речовин. Вони утворені із інтен-сивно зволожувальних субстанцій і за структурою нагадують клу-бок вовни з колагенових волокон морського походження. Простір між волокнами заповнює рідкий хітин.

При нанесенні на шкіру галасфери діляться на велику кількість активних частин, швидко та рівномірно розповсюджуються по поверхні шкіри і передають їй вологу. Водночас морський кола-ген сприяє найкращому зв’язуванню вологи шкірою.

За ефективністю дії цим природним речовинам не поступають-ся водонакопичувальні рідини, розроблені в лабораторних умовах.

 

Рис. 25. Галасфера — рідкий хітин та колагенові волокна Але, на жаль, дія всіх названих речовин дуже короткочасна — 4-8 годин. Після цього ефект штучного утримання вологи шкірою зникає.

У вітчизняній практиці, як і в Росії, у більшості фірм — вироб-ників косметичних препаратів для зволоження шкіри використо-вується лише більш проста та дешева, але не така ефективна речовина — гліцерин. Рідше використовуються багатоатомні спирти — пропіленгліколь та сорбітол.

Активні речовини

Основна функція цих речовин — підвищувати тонус шкіри, a також поліпшувати її водний баланс, активізувати кровопостачан-ня, хімічне відлущення верхнього шару епідермісу заспокійлива дія та ін.

Останнім часом на ринку продукції для догляду в’янучої шкіри (ліфтінг-креми) особливу популярність набули фруктові кислоти (AHA — Alpha Hidrocy Acid), або or-гідроксикислоти. Найбільш поширеними та використовуваними АНА-кислотами є гліколева, молочна, лимонна, яблучна та винна.

При нанесенні на шкіру АНА-кислоти проявляють ефективну відлущувальну зволожувальну протизапальну та антиоксидант-ну дію, а також стимулюють синтез колагену в шкірі.

Відлущувальна дія АНА-кислоти пояснюється її здатністю по-слаблювати когезію корнеоцитів у роговому шарі шкіри. Як відповідь на це в шкірі відбувається активація ділення клітин базального шару

Зволожувальна дія на шкіру AHA відбувається завдяки при-скоренню оновлення епідермісу Відомо, що на поверхні керати-ноцитів знаходиться комплекс гігроскопічних молекул, або при-родний зволожуючий фактор — NMF. Найбільше його в молодих клітинах, бо в старих рогових клітинах він деградує. Усе це при-водить до того, що в шкірі підвищується NMF, і шкіра краще зво-ложується.

Таким чином, під дією AHA епідерміс стає тонкішим, а дерма потовщується. Роговий шар стає більш пружним та еластичним, а на шкірі розгладжуються дрібні зморшки.

АНА-препарати розробляються з урахуванням різних типів шкіри. Креми з AHA краще підходять для сухої шкіри, в тому числі і для пацієнтів похилого віку з пігментованою шкірою.

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Лосьйони рекомендуються для молодих пацієнтів із жирною шкірою; спиртомісткі рецептури — для жирної шкіри з камедо-нами.

Практично кожна професійна косметика має лінію препаратів на основі АНА. Найастіше використовуються декілька кислот, дія котрих доповнює одна одну. Де ж містяться ці кислоти?

—        гліколе ва кисло та знаходиться в цукровій тростині та зеле-ному винограді. Серед АНА-кислот вона має найменшу масу і тому легше проникає крізь епідермальний бар’єр і прояв-ляє найбільший ефект. Вона також зменшує гіперпігментацію;

—        молочна кислота міститься в кислому молоці, йогуртах, чор-ниці, стратоцвіті, кленовому сиропі, яблуках, томатному соку та винограді. Проявляє відлущувальну та зволожувальну дію;

—        яблучна кислота міститься в багатьох фруктах, особливо багато її в яблуках та помідорах. Крім відлущувальної дії, стимулює клітини, підсилює клітинний метаболізм;

—        винна кислота міститься у вільному стані або в етерифіко-ваному вигляді в зрілому винограді, старому витриманому вині, апельсинах. Має відлущувальну, відбілювальну та зво-ложувальну дію;

—        лимонна кислота міститься в цитрусових плодах (лимон, лайм, грейпфрут, апельсин). Має найвищу масу з усіх на-званих кислот. На шкіру чинить відбілювальну дію, котра підсилюється за наявності винної кислоти. Має антиокси-дантну та бактерицидну дію;

—        саліцилова кислота — гідрокислота з фенольною групою. Хоч вона і не АНА, але використовується в комбінації з фруктовими кислотами для підсилення відлущення. Міститься у вигляді ефірів у корі берези. Має виражену антисептичну, протигрибкову дію.

Вміст АНА-кислот у косметичних препаратах значний: від 5 до 35 %. Але частіше трапляється косметика з 5–10 % АНА, тому що більший їх вміст у чутливої шкіри може спричинити почерво-ніння та свербіж.

Велику позитивну активність до шкіри проявляють і інші екст-рактивні речовини:

—        ментол (охолоджувальна дія. Використання: зубні пасти,

креми, лосьйони);

—        пантенол — провітамін В, виготовляється з дріжджів та пророщеної пшениці. Живить шкіру;

—        кофеїн — активізує кровообіг та кровопостачання;

—        алантоїн — біокомпонент рослинного походження, заспо-коює шкіру, звужує пори, надає шкірі гладкості та еластич-ності. Виділяють з проростків пшениці або синтезують;

—        вітасел — дріжджовий екстракт, містить у собі велику гру-пу вітамінів;

—        бетаїн — видобувають з цукрових буряків, діє подібно до амінокислот.

До активних речовин відносяться також мінеральні речовини та субстанції, які їх містять, — мумійо, глини, каолін, бентоніт, грязі, мул із дна боліт та морів, морська сіль.

Грязь Мертвого моря (Ізраїль) використовують понад 40 кос-метичних фірм.

 

Рис. 26. Ліпосоми     Рис. 27. Наносфери

Одне з найпомітніших відкриттів у галузі косметології — це ліпосоми. Кожна солідна косметична фірма має свій досвід от-римання ліпосомів. Ліпосом у перекладі з грецької мови означає «жирове тіло». Він являє собою сферу з жиромісткою подвійною оболонкою та водною фазою в центрі (рис. 26). Ця водна фаза містить у собі, крім води, активні речовини. Ліпосоми мають

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

розмір від 20 до 35000 нанометрів. Їхня функція — проникнути крізь бар’єр між роговим та клітинним шарами епідермісу, щоб доставити живим клітинам вологу та цінні активні речовини. Ліпо-соми — це чудовий транспортний засіб для перенесення водо-розчинних активних речовин.

Останнім відкриттям ХХІ ст. є наночастинки (наносфери; рис. 27), усередині яких знаходяться ліпідне ядро, яке містить у собі олії та жиророзчинні вітаміни А і Е. Префікс «нано» свідчить про малесенькі розміри цих частин (мільярдні частки метра, або десятимільйонні частки сантиметра).

Сонцезахисні фільтри

Сонцезахисні фільтри — це речовини, які широко застосову-ються у зв’язку із зростанням ракових захворювань шкіри. На-приклад, у Великій Британії ця хвороба посідає друге місце се-ред захворювань на рак. Кожен рік там реєструють майже 40 тисяч таких захворювань, тому в цій країні тільки на фотозахисні засоби із бюджету виділяється більше 100 мільйонів фунтів стерлінгів. Їх стали вводити не лише в засоби для засмаги, а й у звичайні денні креми, а також у декоративну косметику.

Сонцезахисний фактор (Sun Protector Factor) вказують на етикетці цифрою після літер LSE та SPF. Наприклад SPF-10 озна-чає, що якщо шкіра в людини червоніє після перебування її на сонці протягом 10 хв, то, використавши крем, людина без ризи-ку опіку може знаходитись на сонці в 10 разів більше часу, тобто 100 хв. Сонцезахисні креми містять у собі різні SPF від 10 до 35 одиниць.

Використовують у косметиці як хімічні фільтри (наприклад оксибензон), які поглинають ультрафіолетову частину випромі-нювання, так і фізичні фільтри (мінеральні пігменти супертон-кого помелу — діоксид титану та оксид цинку), які відбивають промені. Використовують також комбіновані фільтри. Але по-трібно враховувати, що наявність хімічних фільтрів часто підви-щує алергенність косметичних засобів. Можливі також і інші побічні дії.