Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/nelvin/data/www/ebooktime.net/index.php:6) in /var/www/nelvin/data/www/ebooktime.net/index.php on line 7

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/nelvin/data/www/ebooktime.net/index.php:6) in /var/www/nelvin/data/www/ebooktime.net/index.php on line 7
2.3. Сировина для виробництва косметичних товарів 2.3.1. Гідрофільні речовини : Технологія парфумерно-кометичних продуктів : Бібліотека для студентів

2.3. Сировина для виробництва косметичних товарів 2.3.1. Гідрофільні речовини


Повернутися на початок книги
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 
30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 
45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 
60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 
75 76 77 78 79 80 81 82 83 

магниевый скраб beletage

Вода є найбільш часто базовою або допоміжною речовиною в більшості косметичних препаратів. Для косметичних препаратів вона повинна бути очищена від збудників хвороб — кишкової па-лички та інших подібних мікроорганізмів. Загальна чисельність їх повинна бути не більше 100 колоній утворюючих одиниць (КУО) на один мілілітр. Окрім того, є встановлені норми гранично до-пустимих концентрацій (ГДК) для ряду хімічних сполук та шкідли-вих речовин.

Інколи слід враховувати також наявність у її складі розчине-них газів: кисню, азоту та диоксиду вуглецю, а також наявність розчинених та важкорозчинних солей, так званих солей жорст-кості. Вони небажані.

Для зниження жорсткості використовують головним чином іонообмінні методи. Відрізняють катіоніти та аніоніти залежно від того, які саме іони (катіони чи аніони) здатні змінювати іонообм-інний матеріал.

В якості іонітів використовують високомолекулярні синтетичні іонообмінні смоли, котрі в полімерній матриці містять чисельні анкерні групи. У катіонітів — це сульфонатні, фосфатні або карбо-ксильні групи; у аніонітів — первинні, вторинні та третинні аміно-групи та групи четвертинних амонієвих основ.

Вони відзначаються високою швидкістю обміну, великою об-мінною ємністю, гарною хімічною та механічною стійкістю. Але синтетичні смоли є непоганим поживним середовищем для мікро-організмів, тому потрібно регулярно дезінфікувати іонообмінні установки. Принцип дії катіоніту та аніоніту показані на рис. 7.

Очищення води від електролітів — безперервний процес; обо-в’язково потрібно враховувати, що продуктивність іонообмінників обмежена, оскільки 1 г смоли може зв’язувати лише кілька іонів. Тому необхідна його періодична регенерація. Для цього катіоніти

Обмін катіону

-so- н+

-S03- Na+

 

Полістіірол

+ Na+OH"

            >

+ н2о

Регенерація

-SO,- Na+

-SO3-H+

 

Полістирол

+ Н+С1"

+NaQ

 

a

 

            Обмін аніону                        

            Полістирол    >—N+(CH3)3OH-

>          +Na+Cl~

>          >          |-N+(CH3)3C1-+ NaOH       

            Регенерація                          

            Полістирол    ^—N+(CH3)3C1" >       +Na+OH"

>                     »          |—N+(CH3)3OH-

+ NaCl           

                                              

6

Рис. 7. Принцип дії катіоніту (а) та аніоніту (б)

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

промивають 3–5 % розчином соляної кислоти, а аніоніти — 4 % розчином їдкого натру як це показано на рис. 7.

Для контролю моменту, коли об’ємна ємкість іоніту вичерпа-лась, відбирають пробу розчину та вимірюють його електро-провідність. Цей момент настає при незначному підвищенні кон-центрації NaCl.

Спирти. Це теж дуже важливі допоміжні речовини в складі косметичних препаратів. Особливо широко застосовують етило-вий, ізопропіловий спирти, пропіленгліколь, гліцерин та сорбіт.

Спирти — це полярні речовини з гідроксильними групами. Вони мають сильні гідрофільні властивості і використовуються в основному як співрозчинник. Деякі властивості спиртів, прийняті в системі INCI, наведені в табл. 6.

Та б л и ц я 6

Властивості спиртів

 

Спирт Точка кипіння,°С      Поверхневе

натяжіння,

мН/м   Густина, г/мл

Етиловий       78-79  22,8     0,795

Ізопропіловий           81-83  22,6     0,787

Пропіленгліколь        186-188          35,6     1,036

Гліцерин        290      63,4     1,255

Сорбіт точка плавлення

91–98

залежно від

модифікації     -          1,49

Етанол — етиловий спирт Для виготовлення косметичних засобів використовують де-натурований 96 % (за об’ємом) етанол. Залежно від концентрації етанол використовують з різною метою: його 20 % розчини ма-ють надійну консервувальну активність, а 70 % суміш з водою можна використовувати для дезінфекції поверхні твердих тіл. Недолік його — це несумісність із деякими компонентами кос-метичних засобів, наприклад з речовинами, які підвищують в’язкість (органічні та неорганічні гідроколоїди).

Ізопропанол широко використовують у косметиці, бо він не подразнює шкіру. У лосьйонах для волосся та засобах для гоління він використовується як дезинфікувальний засіб та співрозчинник.

Пропіленгліколь — це рідина, яка змішується з водою, ета-нолом та багатьма ефірними маслами. Так як і гліцерин та сорбіт, пропіленгліколь у вологому середовищі є зволожувачем шкіри, а в концентрації 5 % і вище він є також чудовим співрозчинником.

Гл іц е р и н — це речовина, яка чудово змішується з водою, спир-том, не зменшує ефективність гідроколоїдів та інших компонентів косметичних товарів. Він ефективно пом’якшує шкіру й поліпшує поширення напівтвердих продуктів по шкірі в складі кремів.

Сорбіт — ще кращий зволожувач, сумісний зі шкірою та сли-зовою поверхнею ротової порожнини, тому у вигляді 70 % роз-чину входить до зубних паст.

 

jn

Рис. 8. Поліетиленгліколь

Та б л и ц я 7 Поліетиленгліколі, позначення за INCI, та їх властивості

 

Номер PEG    Середня

молекулярна

маса * [г/моль]          В’язкість *7]

20 °C [мПа-с] Температура

тверднення

[мПа-с]

PEG-4 200      70        -

PEG-8 400      120      4-8

PEG-12           600      20 (50 % розчин)       15-25

PEG-20           1000    30 (50 % розчин)       30-40

PEG-32           1500    50 (50 % розчин)       40-50

PEG-50           4000    250 (50 % розчин)     50-58

PEG-135         6000    500 (50 % розчин)     55-62

* Дані наближені.

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Найчастіше ці спирти вводять до складу засобів догляду за шкірою, волоссям та ротовою порожниною у вигляді розчинників — екстрактів цілющих рослин, які зволожують та живлять шкіру, во-лосся, ротову порожнину та мають лікувальні властивості.

Поліетиленгліколі (ПЕГ, PEG) — міжнародна марка «Macrogol» — у косметиці використовується з молекулярною ма-сою 200–6000 (табл. 7, рис. 8).

ПЕГ — це гідрофільні полімери, які використовують як розчин-ник, або співрозчинники, а також як регулятори в’язкості косметич-них продуктів. Окрім цього, завдяки гігроскопічним властивостям та дуже добрій сумісності зі шкірою дозволяють використовують як стабілізатори вологості в косметичних виробах для догляду за шкірою. Їх також використовують для регулювання в’язкості та інших реологічних властивостей рідких препаратів.

Спирто-водні екстракти цілющих рослин

У складі більшості косметичних товарів (шампунів, кондиціо-нерів для волосся, гелів для душа, засобах для миття рук та шкіри, кремів та ін.) широко використовують спирто-водні, спирто-водно-гліцеринові, пропіленгліколеві, СО2 та олійні екстракти цілющих рослин. Використання трьох рідин-розчинників, таких як етиловий спирт, гліцерин та вода, дає змогу шляхом екстракції витягти з подрібнених рослин їх цілющі та корисні компоненти такі як глюко-зиди, ефірні олії, вітаміни, дубильні речовини, флавоноїди, алкало-їди, органічні кислоти, мікроелементи, в’яжучі речовини, амінокис-лоти, гіркоти і таке ін.). У Німеччині, Австрії та країнах Східної Європи екстракти цілющих рослин віднесені до групи косметично-активних речовин і широко використовуються у виробництві косметичних товарів та продаються як сировина для їх виробництва.

Екстракти з в’яжучою дією (з дуба, берези, грецького горіха, хни, з валеріани та ін.) використовуються в засобах після голін-ня, для догляду за ротовою порожниною та ногами, у антиперспе-рантах. Тонізувальну дію мають екстракти женьшеню, хінного де-рева та волошки (ранкові та денні креми). Екстракти рослин (гінкго хохоба, меліси, м’яти перцевої, розмарину, глоду, ялівця та кінського каштану) підсилюють кровообіг і рекомендуються для лікування та профілактики жирної та нечистої шкіри. Використо-вуються в кремах та препаратах для душу та ванн.

Протизапальну дію мають екстракти ромашки, деревію, арні-ки, шавлії, лопуха та солодки (лакричника). Їх використовують у кремах та мийних засобах для чутливої та виснаженої шкіри.

Антимікробну дію мають екстракти евкаліпту, фенхеля, хрону, анісу та майорану. Використовуються вони в засобах з догляду за ротовою порожниною, проти лупи та в дезодорантах для тіла.

Знижують подразнювальну дію шкіри та водночас пом’якшу-ють і зволожують її екстракти таких рослин, як алтей, липа, маль-ва, хміль та ісландський мох. Вони використовуються насампе-ред у масках для обличчя, кремах та лосьйонах.

Регенерувальну та реепітелізувальну дію на шкіру виявляють екстракти календули, фіалки триколірної та звіробою. Їх викори-стовують при екземах і ранах, що погано лікуються. Але не зав-жди екстракти росли діють лише позитивно. Нещодавно, в 90-х роках ХХ ст., було виявлено, що століттями використовувані як лікарські рослини мати-й-мачуха та окопник мають велику ток-сичність, тому в Західній Європі їх використовувати заборонено.

В густих кремах використовують олійні екстракти цілющих рослин.

У олійних екстрактах найкраща олія — оливкова, оскільки вона менше піддається окисленню, ніж соняшникова та кукурудзяна.

Нижче наведено приклади використання екстрактів цілющих рослин у ароматичних та піноутворювальних морських солях для прийняття ванн. В них використані композиції із 2–3-х екстрактів, які надають їм різні добрі властивості при використанні. Прикла-ди таких ароматичних солей, котрі випускає фірма «Ароза» (м. Бориспіль, Україна), наведені в табл. 8.

Нижче подано перелік інших цілющих рослин, які широко ви-користовуються в косметиці у вигляді екстрактів або розчинів.

Алое — має сильну бактерицидну дію, поліпшує обмін речо-вин, регенерацію клітин та тургор шкіри.

Арніка — квітки містять ефірні олії, дубильні речовини, міне-ральні солі, мають протизапальну, ранозагоювальну, розсмокту-вальну та протитравматичну дію.

Буркун — має знеболювальні, заспокійливі та протисудомні властивості.

Звіробій — виявляє протизапальну, в’яжучу, антисептичну та спазмолітичну дію, стимулює регенерацію клітин.

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Та б л и ц я 8

Склад ароматичних солей для ванн

 

Найменування

солі та рослин, з

яких виготовлено

екстракт на ЕГО        Призначення солі та

біологічно активні

речовини, що входять

до складу екстракту  Дія, яку проявляє екстракт на людину

«Морський бриз»

Екстракт женьшеню Тонізувальна дія

Глікозиди, ефірні олії, Імуностимулятор,  підви-слизи, ферменти, мік- щує  стійкість організму роелементи,  дубильні до інфекцій, підвищує та пектинові речовини   працездатність

Екстракт волошки     Дубильні речовини, ал-калоїди, глікозиди, са-поніни, таніни, вітамі-ни,    кавова   кислота, мінеральні солі       Тонізувальна,    зміцню-вальна, біостимулюваль-на дія, зменшує набряки, розгладжує дрібні змор-шки, регулює секрецію сальних залоз, потогін-на та спазмолітична дія

Екстракт ламінарії (морської капусти)        Амінокислоти,    мікро-елементи, хлорофіл, ка-ротиноїди,  вітаміни  A, D, B2, E     Висока біологічна актив-ність, зволожує, дезінфі-кує та очищує шкіру, акти-візує   внутрішньоклітинні процеси, живить шкіру

«Лаванда»

Екстракт лаванди      Підсилення

Підсилює     кровообіг: профілактика   застуд-них захворювань. Ефірна олія, органічні кислоти, дубильні ре-човини, смоли, таніни, фурфурол   кровообігу

Посилення кровообігу, заспокійлива,    знімає стрес   та   ревматичні болі, антисептична та ранозагоювальна,   то-нізуюча дія

Екстракт меліси         Ефірна олія, органічні кислоти, вітамін С, ка-ротин, цукри, гіркоти, мінеральні солі            Протизапальна дія, під-силює  кровообіг,  су-динорозширювальна, знеболювальна, заспо-кійлива дія

Екстракт каштану      Дубильні речовини, ві-таміни В та К, цукри, сапоніни, органічні кис-лоти    Підсилює кровообіг, в’я-жуча, стимулююча, жи-вильна, знеболююча та протисудомна дія

Продовження табл. 8

 

Найменування

солі та рослин, з

яких виготовлено

екстракт на ЕГО        Призначення солі та

біологічно активні

речовини, що входять

до складу екстракту  Дія, яку проявляє екстракт на людину

«Ромашка»

Екстракт рум’янку     Протизапальна дія

Ефірні олії, азулен, пек- Протизапальна, рано-тини, вітаміни, саліци- загоювальна, антиале-лова,   аскорбінова   та ргійна,  легко  підфар-нікотинова кислоти        бовувальна дія

Екстракт деревію      Алкалоїди, ефірна олія, органічні кислоти, віта-міни, сапоніни, фітон-циди, флавоноїди, гір-коти, мікроелементи       Протизапальна, спаз-молітична, антимікро-бна, тонізувальна, про-тиалергійна, знеболю-вальна дія

Екстракт арніки чорної         Гіркі речовини, ефірні олії,  смоли,  дубильні речовини, флавоноїди, вітамін С, органічні кис-лоти    Протизапальна, анти-септична, судинороз-ширювальна, розсмок-тувальна дерматологіч-на дія

«Піхта»

Екстракт хвої Загальнозм

Ефірні олії, каротиної-ди,   хлорофіл,   ліпіди, вітаміни E, K, D і P, ма-кро- і мікроелементи  іцнююча дія

Загальнозміцнювальна, протизапальна, антисеп-тична, протизастудна та живильна дія, зменшує набряки

Екстракт розмари-ну            Флавоноїди,  органічні кислоти, терпенові ре-човини   Загальнозміцнювальна, протизапальна, знебо-лювальна, підсилююча кровообіг дія

«Малина»

Екстракт малини       Тонізуюча та пр

Вітаміни С, B2, та B3, ка-ротин, ефірна олія, орга-нічні кислоти, слизи, пу-рини та мікроелементи            отизапальна дія

Ранозагоювальна, де-зинфікувальна та очи-щувальна дія

Екстракт календули  Ефірні олії, каротиної-ди, флавоноїди, смо-ли, слизи, дубильні ре-човини,  органічні  кис-лоти, вітамін С, калій, мікроелементи        Регенерувальна, рее-пітелізувальна, раноза-гоювальна дія, пом’якшує во ло сс я п ри голінні, лік ує сонячні опіки

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Продовження табл. 8

 

Найменування

солі та рослин, з

яких виготовлено

екстракт на ЕГО        Призначення солі та

біологічно активні

речовини, що входять

до складу екстракту  Дія, яку проявляє екстракт на людину

Екстракт звіробою    Флавоноїди,      ефірна олія, дубильні речови-ни, каротин, вітаміни, гіркоти, фітонциди, мік-роелементи         Протизапальна, спаз-молітична, в’яжуча, ан-тисептична дія

«Зелене яблуко»

Екстракт яблука         Загальнозміцнювальна та освіжаюча дія

Пектини, білки, органіч- Живильна, вітамінізую-ні   кислоти,   вітаміни, ча, освіжаюча, пом’як-ефірні  та  жирні  олії, шувальна,   тонізуваль-флавоноїди                    на дія

Екстракт калини       Дубильні речовини, глю-коза, фруктоза, органічні кислоти, пектини, фла-воноїди, антоціани, ка-ротин Загальнозміцнювальна, тонізуюча, очищуваль-на дія, зменшує набря-ки та загоює прищі

Екстракт алое            Ферменти, вітаміни, глі-козиди, смолоподібні ре-човини          Ранозагоювальна, бак-терицидна, тонізува-льна та зволожувальна дія

«Роза»

Екстракт кропиви     Протизапальна та оч лив

Вітаміни В, С і K, хло-рофіл, ефірна олія, глі-козиди, органічні кис-лоти, протеїни    ищувальна, заспокій-а дія

Живильна, вітамінізу-юча, освіжаюча, пом’як-шувальна, тонізувальна дія

Екстракт  подоро-жника      Вітаміни А, С і K, дуби-льні  речовини,  гліко-зиди        Бактерицидна, раноза-гоювальна, в’яжуча та очищувальна дія

Екстракт череди        Ефірна олія, каротин, вітамін С, дубильні ре-човини, глікозиди, мар-ганець            Протизапальна, анти-септична, антиалергій-на, заспокійлива та очи-щувальна дія

Календула — виявляє бактерицидну, регенерувальну, загаль-нозміцнювальну дію.

Кедр — один з найпотужніших засобів для лікування запаль-них та алергійних захворювань шкіри.

Кропива — має загальнозміцнювальну, протизапальну влас-тивості, зміцнює стінки кровоносних судин.

Конюшина — виявляє протизапальну, антисептичну дію.

Лимонник — використовується як сильно тонізуючий засіб, поліпшує тонус та омолоджує шкіру.

Лопух — використовується при випадінні волосся та вугро-вому висипанні, фурункульозах та екземах.

Люцерна — поліпшує мікроциркуляцію в тканинах та органах, стабілізує обмін речовин у шкірі та тканинах.

Кульбаба — виявляє заспокійливу дію, підсилює виведення із організму шкідливих речовин.

Солодка — зміцнює стінки судин, виявляє антиалергійну, про-тизапальну та антивірусну дію.

Деревій — усуває почервоніння та пігментні плями на шкірі, зміцнює кровоносні судини, використовується як ранозагоюваль-ний засіб.

Чебрець — стимулює капілярний кровотік, використовується як антисептичний та ранозагоювальний засіб.

Чистотіл — має антисептичні та ранозагоювальні властивості.

Шипшина — стабілізує ліпідний обмін, знижує проникність та крихкість капілярів, виявляє ранозагоювальну та протизапальну дію.

Гелеутворювальні агенти

Гелі — системи, в яких структура дисперсного компонента формується в молекулярно пов’язаному середовищі внаслідок молекулярних, водневих та інших зв’язків. У разі водних гідро-гелів як структуроутворювачів використовуються органічні та неорганічні колоїди.

Молекулярні колоїди у формі колоїдних розчинів можна лег-ко отримати простим розчиненням макромолекулярної речови-ни в придатному розчиннику. Обов’язково при цьому підвищуєть-ся в’язкість дисперсного середовища. У косметичній практиці вже давно використовують гідрофільні полімери, такі як гуміарабік

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

(Gum Arabic, назва за номенклатурою INCI: Acacia Gum), агар, желатин та ін. Зараз використовують також напівсинтетичні або повністю синтетичні полімери (табл. 9).

Органічними колоїдами є полімери з полярними функціональ-ними групами, які в процесі гелеутворення сольватуються. Утво-рені спочатку рідкі системи звуться золями. Для того щоб вони перейшли у напівтвердий стан, потрібна певна мінімальна кон-центрація гелеутворювача. Зворотний перехід гелю в золь більш легкий та багатоваріантний: треба або підвищити температуру, або додати диспергатор, або докласти зсувне зусилля, тобто зруйнувати систему механічним засобом.

Гуміарабік — це гелеутворювач рослинного походження. Він утворює в’язкі водні розчини і може використовуватися для ста-білізації дисперсних систем як емульгатора систем «олія у воді», а також для мікрокапсулювання.

Та б л и ц я 9 Класифікація речовин, які утворюють гідрогелі

 

Денатурований білок желатину — це гелеутворювач тварин-ного походження; зараз його використовують в косметиці менше.

Найбільш типовими синтетичними гелеутворювачами є прості ефіри целюлози. Вони відзначаються різними ступенями замі-щення та полімеризації і використовуються як структуроутворю-вачі та стабілізатори емульсій.

Кремнезем, силікагель та бентоніт — неорганічні дисперсії, які можуть використовуватися для утворення прозорих гелевих систем, але найчастіше в косметиці використовується полі-акрилова кислота та її модифікації (Carbomer). Для забезпечен-ня гелеутворення поліакрилову кислоту частково нейтралізують.

Для набухання або розчинення полімер подають поступово при інтенсивному перемішуванні. Добре диспергування дося-гається тоді, коли умови обрані таким чином, щоб набухання спочатку було обмеженим, а розчинність — малою.